top of page
Buscar
  • Francescgessé

Crims: La Violència a la Prehistòria

El dissabte dia 6 de juliol va tenir lloc, a les 19h, al Casal Cultural d’Alós de Balaguer, aquesta conferència. Fou a càrrec de la Dra. Ma Àngels Petit (Departament de Prehistòria de la Universitat de Barcelona).

La conferència va ser molt agradable i amena, tot i que el tema era complicat. Cal tenir en compte que va caure una tromba d’aigua i que va marxar la llum, així que tal i com diria en Carles Porta  “Posem Llum a la Foscor”, va resultar ser un dia ideal per explicar aquest tipus d’històries...i bé, la nostra gent no fa fallar, i la Dra. Petit i el Dr. Mangado, venint de Barcelona, després de sortejar algun arbre caigut, tampoc no van faltar a la cita. El curiós és que tots van trobar arbres caiguts a la carretera i, fins i tot, algú en va arribar a apartar algun.


Bé, centrem-nos en els crims:


El primer crim fou el que menciona la Bíblia, i no va ser altre que la mort d’Abel  a mans del seu germà, Caïm. Segons explica la nostra conferenciant,  mentre que Caïm es dedica a l’agricultura,  Abel és pastor.  Malgrat fer els dos germans bones ofrenes, tant l’un com l’altre, Déu té més en compte la d’Abel, fet que provoca l’odi del seu germà, portant-lo a executar aquest execrable crim.


La nostra conferenciant, la Dra. Ma Àngels, també va comentar l’art esquemàtic, on apareixen diverses situacions, entre elles, individus que es tiren fletxes els uns als altres, d’altres on un grup tiren fletxes a un sol individu que està estes a terra...Això ens porta a fer-nos algunes preguntes: eren clans rivals? era un entreteniment macabre? son enigmes de La Prehistòria.

Un dels altres temes de que es varen parlar va ser el del Canibalisme i la Antropofàgia. El primer sorgeix degut a una tribu del Carib que es deia Can, i aquí es va parlar de dos conceptes diferents, un era alguna de les tribus africanes que encara als anys setanta del segle passat practicaven aquests tipus de ritus de menjar carn humana, i l’altre es el que va passar amb l’accident d’aviació dels Andes, que es va presentar la paradoxa de menjar carn humana per sobreviure.


En fi, un tema força interessant com els que acostuma a presentar la nostra conferenciant, la Dra. Ma Àngels Petit, una persona planera i amena.


Moltes gràcies en nom de tot l’equip de Terres del Marquesat.

28 visualizaciones0 comentarios

Comentários


bottom of page