top of page
Buscar
  • Francescgessé

Crònica de la sortida a Llardecans i l'arc d'Adar

El passat 6 de juny una bona colla de membres de l’Associació Cultural Terres del Marquesat vam fer cap a Llardecans. L’excursió prometia força, per una part la riquesa monumental de la població i els seus encontorns i per una altra el privilegi de ser guiats amb un gran especialista del territori, el Dr. Joan-Ramon González que fins a la seva jubilació va ser de Director d’Arqueologia de la Diputació de Lleida i, particularment, pel que respecta al territori, va dirigir la restauració i excavació de l’arc d’Adar. Ningú amb més propietat per descobrir-nos les interessants manifestacions que ens ofereix l’indret.

Concentrat el grup a la plaça Dels Arbres d’aquesta població, ens va rebre el Sr. Pinyol, propietari en quarta generació de la farmàcia del mateix nom, inaugurada l’any 1848. Aquesta farmàcia, actualment, és la més antiga de Catalunya sense haver sofert cap canvi d’ubicació. La visita del nostre grup va ser la primera de públic turístic que visitava l’establiment desprès de la seva restauració i projecte de museïtzació.


Visitat aquest antic establiment ens va rebre l’alcaldessa de la població, la Sra. Carme Pinyol Oró, la qual ens va acompanyar al llarg d’un recorregut per el poble on vam poder visitar les restes de l’antic castell, l’església parroquial de l’Assumpció de Llardecans i l’ermita de la Mare de Déu de Loreto dins la població.


Acabada la visita, prenguérem els cotxes i en dirigírem a l’antic poblat d’Adar, on es va visitar l’ermita de Sant Marc, que recentment s’ha desbrossat el seu interior i cobert la seva teulada caiguda, i l’emblemàtic Arc d’Adar del que en Joan-Ramon González ens va fer una àmplia i acurada explicació dels fets de l’enderrocament i la seva posterior restauració, a més de l’excavació arqueològica que s’hi va fer aprofitant el moment en que l’arc va romandre enderrocat.


Aquest punt de la visita va ser un moment de sensacions i emocions que van generar un plus en la visita, la qual culminaria amb un bon àpat al Restaurant Societat la Garriguenca de Llardecans. Acabat el dinar, els assistents vam gaudir d’un vídeo reportatge time-lapse que recollia la seqüència de les obres i excavació fetes durant l’excavació de l’Arc d’Adar.


Abans de tornar a casa encara hi va haver temps per a visitar la font del poble on el nostre guia ens va fer una explicació de com es gestionava l’aigua en aquest lloc des de temps antics.


Aprofitem aquestes línies per mostrar un profund agraïment a en Joan-Ramon González que ens va organitzar i guiar aquesta magnífica excursió; al Sr. Pinyol de la farmàcia per mostrar-nos el seu establiment amb un gran entusiasme que ens encomanava, i a la Sra Alcaldesa per la seva finesa en l’acompanyament i guiatge.

Una excursió que de ben segur recordarem amb entusiasme.


Ramon I. Canyelles per a les Terres del Marquesat

Juny 2023.

70 visualizaciones0 comentarios

Entradas Recientes

Ver todo

© 2022 Terres del Marquesat. Creat amb Wix.com

bottom of page