top of page
Buscar
  • Francescgessé

Puigverd d’Agramunt: art Barroc i arqueologia industrial del segle XI

11 d’agost de 2023


La sortida a Puigverd va ser tot un èxit: érem 25 persones vingudes d’Artesa de Segre, Alòs de Balaguer, Baldomar, Camarasa, Cubells, Puigverd, Preixens, Seró i Vilanova de Meià.

El lloc de trobada va ser al Restaurant Blanc i Negre d’Agramunt, resulta ideal ja que era un bon lloc, proper i cèntric.


A les 9h, tots esmorzats i amb puntualitat vam sortir direcció a Puigverd i vam fer cap a la Plaça Botador , on ens esperava l’alcalde Joan Eroles i el tinent d’alcalde Josep Bobet. Ens van saludar molt amablement i es van implicar en acompanyar-nos per tot el poble i vam comentar el nom d’aquesta plaça on vam aparcar, ja que no l’hem vist en cap poble dels que hem recorregut. Vam recordar temps passats on als pobles el joc de la pilota era un entreteniment. Aquí porta el nom de Plaça del Botador.

Acte seguit ens vam dirigir a la Plaça de l’església on crida l’atenció els dos edificis del castell i l’església on al primer es veu l’escut heràldic de Josep Pinós, Galceran, Alentorn i de Pinós, marquès de Barberà i senyor de Puigverd, que va reconstruir aquest castell l’any 1770. Aquest castell va passar per diversos llinatges importants.

Vam continuar, en front de la façana de l’església parroquial de Sant Pere i hom pensa quin edifici tant gran, sembla una basílica. Sobre la porta hi ha una espècie de fornícula on hi ha la data de 1804 i a sota les Claus, la Tiara i el Bàcul papal. Es tracta d’un estil barroc tardà d’església. Al interior hi ha l’altar major amb pintura mural de Joan Massagué (1962). En Ramon Bernaus, el nostre historiador, ens va informar molt bé de l’art barroc tardà d’aquesta època.

De la mà del alcalde i del seu regidor vam pujar al cor i al campanar des d’on vam gaudir amb les explicacions en que els dos ens van obsequiar.


Continuàrem direcció a la travessera de Sant Miquel on hi ha l’ermita que porta aquest nom, data dels segles XVI-XVII, edifici d’una sola nau amb volta de canó i amb un campanar d’espadanya fou restaurada l’any 1994. Actualment en diuen Mare de Deu del Roser.

Acte seguit vam fer cap a una plaça dedicada a una filla il·lustre del poble, Dolors Piera, que va ser mestra, política i sindicalista (Puigverd 1910- Xile 2002) Aquesta memòria històrica diu molt d’un poble.

Per acabar vam tenir un plat fort i va ser la visita al moli d’oli i farina del segle XI que està en procés de recuperació dins les possibilitats, ja que es una obra molt gran, que te unes dimensions considerables i encara es pot observar on hi havia la bassa de entrada que alimentava el riu Sió. Encara es pot veure part de les premses i pous, Al primer i segon pis hi ha espitlleres ja que era un edifici defensiu a part de ser molí.

En tot moment vam estar informats de tota la inversió que s’està fent en aquesta obra que de ben segur que serà espectacular i que donarà pas a un gran centre d’interpretació i que on no arribarà la reconstrucció ho farà un magnífic audiovisual.


Ens vam fer una foto de grup davant del edifici del molí junt amb les autoritats ja que no ens van deixar de banda ni un sol moment.


Ens vam acomiadar a la peixera del riu Sió on hi havia la sèquia molinal despedint-nos dels senyors alcalde Joan Eroles i tinent d’alcalde Josep Bobet.

Moltes gràcies en nom de tota la gent que formem l’equip de Terres del Marquesat.


Francesc Gessé Terres del Marquesat

64 visualizaciones0 comentarios
bottom of page