top of page
Buscar
  • Francescgessé

Recorregut històric i geològic per Baells (La Llitera)

Actualizado: 23 ago 2023

El dissabte dia 22 de juliol, ens vam desplaçar al poble de Baells a la comarca de la Llitera ja fa uns quants anys que i voltem Benavarri, Camporrells, Valldellou i Estopanyà en son exemples i ens em mogut per la Franja, tot són comarques d’Osca a excepció de Mequinensa que pertany a Saragossa.

Érem unes 20 persones vingudes d’Alòs de Balaguer, Artesa de Segre, Agramunt Preixens, Cubells, Marcobau, Barcelona i Seró. El punt de trobada va ser a Balaguer a les 8h15, vam esmorzar al Bar Los Amics de Castillonroi, on ens vam trobar amb en Josep Ma Mata Perelló i desprès vam fer cap a Baells on ens esperaven l’ historiador Srs. Valero i en Sebastiá. El primer viu a Baells i el segon és d’Alcampell, expert col·laborador del Dr. Mata.


Vam emprendre rumb a Sorita un petit llogaret que fa pocs anys que estava deshabitat i actualment i viuen tres famílies que han recuperat l’església de Sant Pere i han acondicionat cases i carrers. En aquest lloc es van complementar molt bé els tres personatges que portaven l’excursió i curiosament el camí d’accés a les ruïnes del castell és el punt de contacte entre els Pirineus i la Depressió del Ebre. També van explicar l’existència d’uns pous de gel espectaculars, situats lluny i de difícil accés.


Continuarem desdoblant el camí que havíem fet i a distancia vam veure Lo Castellot , unes formacions curioses que no et deixen indiferent.

A l’aixopluc d’una alzinera monumental el nostre fotògraf en Ramon Canyelles va fer la foto de grup.


Ja prop del poble vam visitar l’ermita de Sant Toribi de Liébana, del segle XVIII, on hi havia una magnífica exposició de manualitats fetes per les dones del poble

Arribats al poble ens va venir a veure l’alcalde en funcions i vam visitar el Castell Palau, romànic gòtic (s. XI-XVI), declarat Be d’Interès Cultural, on hi ha la figura del marqués d’Alfarràs, un dels últims que visqueren en ’aquest lloc . Aquest edifici està molt ben cuidat, amb una exposició de coses del poble.


Per acabar vam visitar l’església parroquial barroca de Nostra Senyora d'Assumpta del segle XVII. La decoració interior està perfecta i les pintures estan en molt bon estat.


L’alcalde ens va fer un petit obsequi abans d’acomiadar-nos.

Per finalitzar vam dinar a les piscines municipals unes amanides i una paella boníssima.


Francesc Gessé Terres del Marquesat

43 visualizaciones0 comentarios

Entradas Recientes

Ver todo

Comments


bottom of page