El passat 25 de maig, l’Associació Cultural de les Terres del Marquesat, en l’any del seu 30 aniversari, vàrem visitar l’emblemàtic indret de Vallfogona de Riurcorb, destacable, entre altres espais i esdeveniments, per el qui va ser rector de la població des del 1606 fins a la seva mort al 1623, Francesc Vicent Garcia i Ferrandis (1579-1606), conegut popularment com el Rector de Vallfogona, i on també hi podem trobar el Balneari que va ser punt de trobada de la gent benestant i de la burgesia del darrer terç del segle XIX i el primer del XX.
Per al guiatge de les visites vam tenir un amfitrió d’excepció, artista, pintor, escriptor, historiador... de la seva Vallfogona natal, Domènech Corbella i Llobet, que dins del seu repertori de llibres publicats en té diversos dedicats a la població de Vallfogona i al seu Rector, com ara “Vallfogona de Riucorb, imatge i memòria” un recorregut històric a partir d’un parell de centenars de fotografies antigues de la població; “Vallfogona il·lustrada, Guia històrica patrimonial de Vallfogona de Riucorb” un recull de espais i monuments d’aquest indret descrits a partir d’exquisits dibuixos de l’autor; “El Rector de Vallfogona: aventures, poemes i llegendes” recollides per l’autor i il·luminades amb dibuixos de Francesc Artigau...
El matí s’inicià de la mà del propi Corbella que ens va fer una amplíssima descripció de l’església i un ampli semblant de la figura del Rector de Vallfogona, del qual, el centre d’interpretació es troba dins d’aquest monument. Tot seguit, després d’un petit recorregut a peu per els carrerons del poble ens vam dirigir al Balneari, on guiats per el seu gerent vam fer una visita de les instal·lacions hoteleres i balneàries on vam rebre una clara idea de l’ampli ventall de possibilitats terapèutiques que proposa el centre. Entre els assistent a l’excursió ja hi havia ganes de quedar-s’hi a fer banys, massatges, teràpies... Després d’aquest recorregut, l’amfitrió Corbella ens va mostrar la capella del Balneari, construïda entre els anys 1950 i 1954 per causa de la destrucció de l’anterior l’any 1936 en plena Guerra Civil.
L’excursió va acabar amb el tradicional dinar de germanor que sempre tanca les sortides culturals de l’Associació Cultural de les Terres del Marquesat.
Acabem aquesta ressenya recomanar-vos que us inscriviu a les nostres sortides on la seva finalitat, a més de passar-nos-ho molt bé, és descobrir el nostre territori en profunditat, sempre de la mà d’experts que coneixen a fons l’espai que visitem.
Ramon Ignasi Canyelles, Associació Cultural de les Terres del Marquesat
30 anys fent amics i aprofundint amb el coneixement del territori.
Commentaires