top of page
Buscar
Francescgessé

Visita Cultural a Alòs de Balaguer. Un viatge a través del temps: del Gòtic al Barroc

El passat dissabte dia 8 de juliol com fem cada any ens vam retrobar al pont del riu per on passa la carretera de Rubió, una de les entrades a Alòs. Érem vint persones vingudes d’Agramunt, Alós, Artesa de Segre, Barcelona, Camarasa, Seró, Tàrrega i Vilanova de Meià.

Seguidament de la mà de Ramon Bernaus vam visitar l’ermita de Sant Miquel que està situada en front del poble més al Nord i que segons diu la placa que hi ha sobre una pedra fou inaugurada al juny de 2002.


Una vegada a dintre vam seure als bancs per escoltar les explicacions del nostre historiador que ens va dir com era la construcció d’aquesta ermita, que guarda algunes similituds amb la que hi ha a Meià i destaca unes arcuacions que hi ha a l’absis pel exterior que són de pedra tosca o travertí i també interiorment hi ha restes de pintures de l’època.


Continuàrem camí de retorn al poble, on en Ramon Bernaus va conduir la visita per l’interior del poble fins a l’església de Sant Feliu on la gent va quedar impressionada ja que és una de les poques esglésies que té dos retaules gòtics de pedra policromada, un dedicat a la vida i martiri de Sant Feliu que és tocant a l’altar Major i un altre al costat dret dedicat a la Mare de Deu i Sant Pere Màrtir . També dintre d’una fornícula hi ha una talla del segle XV on podem observar Santa Anna junt amb la seva filla la Mare de Deu i el Nen Jesús en braços. Desprès de totes les explicacions del nostre guia vam donar per acabada la ruta.


A les vuit del vespre vam fer cap al casal del poble on vam gaudir de una magnífica conferència a càrrec de la Dra Ma Àngels Petit amb el títol "Les mines neolítiques de Can Tintorer (Gavà, Baix Llobregat)"

Com sempre va ser molt interessant, algunes coses són un misteri ja que la mineria del neolític era molt dificultosa ja que la llum dintre del interior de la mina era un problema i el transport del mineral que extreien (la variscita) també d’aquest mineral en feien collarets. En acabar hi va haver algunes preguntes per part del públic .


És un honor tenir la Dra Ma Àngels Petit entre nosaltres, ja sén 20 anys col·laborant entre entitats.


Francesc Gessé Terres del Marquesat


79 visualizaciones0 comentarios

Entradas recientes

Ver todo

Comments


bottom of page